4 trükkösebb kérdés a lakásfelújítási támogatásról

otthonfelújítási kölcsön

Mondhatni, ahány háztartás, annyi élethelyzet. A lakásfelújítással páratlan lehetőséget kaptak a gyermeket nevelő emberek. Csakhogy sok kérdés vetődhet fel – ezek közül négyre választ adunk.

1. Néhány hónapja vásároltam meg a lakásomat. Így lemaradok az otthonfelújítási támogatásról?

Elvileg valóban feltétel, hogy az igénylőknek és a kiskorú gyermek(ek)nek legalább egy éve a felújítással érintett ingatlanban kell élni(ük). Csakhogy létezik kivétel. A lakásfelújítási támogatást akkor is megkaphatjuk, ha egy éven belül vásároltuk meg az ingatlant. Továbbá akkor is, ha a gyermek egy éven belül született meg.

 

2. Újépítésű ingatlanra is kérhetek támogatást?

Az állami segítséget sokféle célra fel lehet használni. Például klímát is be lehet szereltetni belőle. Márpedig előfordulhat, hogy az újépítésű ingatlant klíma nélkül vásároltuk meg. Ezért aztán akár erre is lehet kérni a lakásfelújítási támogatást. A költségek maximum 50 százalékát fedezhetjük belőle.

 

3. Éppen most váltam el a gyermek apjától…

A házasság nem kitétel a lakásfelújítási támogatás igényléséhez. Élettársak is kérhetik, és egyedülálló szülők is folyamodhatnak érte.

 

4. A koronavírus-járvány alatt feléltük a tartalékainkat. Arra már nem maradt, hogy kifizessük a felújítást…

Az otthonfelújítási támogatás utófinanszírozású, tehát az állam a számlák bemutatása után folyósítja az összeget. Legfeljebb a költségek felét, maximum 3 millió forintot. Csakhogy a korszerűsítéshez már otthonfelújítási hitelt is lehet igényelni. A lakásfelújítási kölcsönből elvégeztethetőek a munkálatok. Amikor pedig az állam folyósítja a lakásfelújítási támogatást, az összeg automatikusan csökkenti a fennálló tőketartozást.